Sep 182011
 

Как да си намерим работа в САЩЗапочване на работа в САЩ е възможност от която много хора биха се възползвали. За да започнете да работите в Щатите трябва да се подготвите много добре, естествено стартирайки със успешно кандидатстване. Във тази статия ще разгледаме именно това – основните точки по процедурата за намиране и кандидатстване за работа в САЩ.

Необходими разрешителни за работа в САЩ

  За да работите в САЩ трябва да имате виза.
  Ако работите и живеете в САЩ без да разполагате със виза се считате за “нелегален имигрант”.
  За временна работна виза за САЩ трябва да си подадете документите във Американското посолство.
  За да живеете и работите в САЩ постоянно трябва да имате постоянна виза. Кандидатствайте в лотарията за Зелена карта за да получите постоянна Американска виза.

Процедура по намиране и кандидатстване за работа в САЩ

  Интернет е основният ви източник за намиране на свободни работни места в щатите, за кандидатстване за работа и за информация.
  Можете да проверите страницата ни “Работа в САЩ” за полезни линкове по този повод. Линкове и нова информация ще бъдат добавяни редовно.
  САЩ е голяма държава и условията по кандидатстване за дадена длъжност може да се различават във различните щати. Бъдете сигурни че проверявате обичайните местни формалности.
  Процесът по намиране на работа в САЩ е много комерсиален. На практика намирането на работа е равностойно на това да продадете себе си.

Как се пише резюме в САЩ

  Резюме е американското CV.
  Резюмето има за цел да накара работодателят да ви извика на интервю. Използвайте резюмето като рекламният ви инструмент и го адаптирайте към сферата на дейност за която кандидатствате.
  За да напишете добро резюме е добре да вклчите ваш кратък профил. Използвайте така наречените “емоционални думи” (думи които излъчват емоция с цел да повлияят на човекът който ги чете/слуша) и много глаголи във кратки и силни емоционални изречения.
  Резюмето ви трябва да е лесно за сканиране, редовна практика е работодателите да сканират резюметата. Избягвайте използването на удебелен или наклонен шрифт.
  Целите ивъв кариерата ви са важни, добре е да ги споменете в началото на резюмето си.

Мотивационно писмо

  Мотивационното писмо трябва да бъде кратко и професионално написано.
  Ако знаете името на работодателят ви е добре да започнете със “Dear Mr./Ms. X” и да завършите със “Yours sincerely”.
  Започнете със “Dear Sir / Madam” и завършете със “Yours faithfully” ако не знаете името на вашият работодател.
  Не е необичайно да споменете очакваното заплащане, ако искате можете да го включите във вашето мотивационно писмо.
  Трябва да включите телефонният ви номер във последният параграф на писмото.

Във следващата статия от поредицата Работа в САЩ ще споменем какво трябва и какво не трябва да правите във едно интервю за работа.

СподелетеShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest